web analytics
 

Rudi Kirar – Nevrologični blog

Rudi Kirar, podjetnik, predavatelj, glasbenik in avtor knjige Nevrologična motivacija. Knjigo lahko zdaj kupite na www.rumene.eu

   Jul 11

Rudi Kirar: Knjiga za 10 milijon evrov

Včeraj sem imel nenapovedan a zanimiv pogovor z mojim poslovnim svetovalcem. Veliko je bilo povedanega a z vami bi želel deliti samo bistvene in pomembne točke. Naslov knjiga za milijon evrov vam verjetno poraja marsikakšno vprašanje, kajne?

Ali je že kdo prodal knjigo za 100 miljonov evrov? Ja kar nekaj je takšnih. Kakšno knjgi so pa ti avtorji napisali? Morda o motivaciji? Je bil to morda roman ali kaj drugega? Odgovor je šokanten. Nič od tega. Kako sploh napisati knjigo za katero boš zaslužil toliko in o čem naj govori?

Moje naslednje vprašanje je: Ali ste se kdaj vprašali, kaj pomeni beseda ”podjetje”? Verjetno poznate veliko podjetij, ena so uspešna in spet druga so neuspešna. Ena so uspešna na kratek rok in ena so uspešna na daljši rok.

Če bi definiral, kaj je podjetje po domače, bi rekel, da je podjetje ena velika KNJIGA v kateri so natančna navodila, opisani delovni procesi, opisano celotno delovanje in organizacija podjetja. Ogromno slovenskih podjetnikov te knjige nimajo napisane. Eno je poslovni načrt, drugo pa je natančen operativni načrt, ki govori o temu kako denar prihaja v podjetje in kako odhaja iz podjetja, ter vse kar je povezano s tem.

Pri tem bi lahko opisali, da uspešno podjetje funkcionira po tehniki 1 + 1 = 2. To pomeni, da tako kot so prodali prvi stranki svoj izdelek, takoj naj prodajo tudi drugi stranki ta izdelek. Ko imajo enkrat sistem ”know how” naj se tega sistema tudi držijo. Vsak dan, vsak mesec. V kolikor je zares potrebna korekcija v tem sistemu, potem jo seveda naredijo a v bistvu je uspešno podjetje ponavljajo jasno opisane protokole, ki delujejo in se izogibajo protokolom, ki ne delujejo.

Vsi za enega, eden za vse. Če tim dela harmonično v skladu s pravili, so tudi rezultati lahko harmonični.

Zveni smiselno? Seveda zveni, saj bi to razumel vsak otrok.

A večina (sploh slovenskih podjetnikov tega ne počne. Večina slovenskih podjetnikov dela v svojem podjetju ter nenehno rešuje določene trenutne probleme in situacije. Veliko tujih podjetnikov (zahod) pa ne dela v svojem podjetju ampak NA svojem podjetju. Kaj je razlika?

Ti podjetniki se osredotočajo na to, da napišejo jasen sistem, jasno organizacijo podjetja ter jasne delovne protokole, potem pa te protokole izvajajo drugi. S tem se jim odprejo vrata v širitev pdjetja. S tem se jim odprejo vrata v franšizing.

To pa pomeni, da lahko svoj posel teoretično in tudi praktično razširijo po različnih državah tega Sveta, saj lahko zelo jasno napisanim navodilom sledi zaposlena oseba v Sloveniji in prav tako tudi zaposlena oseba npr. v Ukrajini.

1 + 1 = 2.

Večina slovenskih podjetnikov ima butična podjetja. Tudi restavracije so butične. Imajo morda dobro hrano in dobro postrežbo a kadar želijo razširiti svoj posel so vedno in znova neuspešni. Morda jim celo uspe a stoji to podjetje na trhlih temeljih in bog ne daj, da ta podjetnik zboli za dlje časa in ne more opravljati svojega dela – v tem primeru bo podjetje lahko viselo na nitki.

Ideja o butičnih podjetjih je slaba ideja in izhaja delno iz socialističnega načina razmišljanja in delovanja.  Franšiza je tisto pravo o čemer bi naj vsak podjetnik razmišljal, ki ima večjo vizijo.

Ali poznate kakšno uspešno butično restavracijo, ki je postala uspešna restavracija po mnogih državah Sveta?

Verjetno ne. Verjetno pa zelo dobro poznate Mc’Donalds, kajne? No vidite, to je franšizna restavracija. Po celem svetu imajo isti sistem. Kjerkoli po svetu, kjer obiščeš to restavracijo, natančno veš kaj boš dobil. Vsi delajo enako. Vsi delajo to, kar deluje. Zato so stranke relativno vedno zadovoljne in zato stranke kupujejo. V Mc’Donaldsu je red, ker imajo napisana jasna navodila o vseh delovnih protokolih. Napisano in nadzorovano je celo to, da morajo biti stranišča očiščena na vsakih nekaj minut. Napisano je celo na koliko minut naj si vsak zaposlen umije roke. Vidite – zelo detaljni načrt, ki ga potem samo kopirajo v naslednje države in skorajda v vsaki državi so pri tem uspešni. Logično: Ponavljajo to, kar deluje. Če ta pravila ne bi bila zelo jasno napisana, potem bi v vsaki državi delali malce po svoje in tako bi se kvaliteta storitve ali prodaje ali vodenja zmanjševala in tako bi se ta zgodba o uspehu kmalu končala.

Kaj je primer uspešne slovenske franšize? Studio Moderna in njen lastnik Sandi Češko, ki je še vedno med najbogatejšimi slovenci. Tudi Krka d.d. je franšizno podjetje. Seveda pa naj omenim tukaj še eno izmed najbolj uspešnih svetovnih podjetij t.j. podjetje Zepter, katerega lastnik je Srb t.j. Filip Zepter.

Vsi ti podjetniki so imeli in še vedno imajo napisana zelo natančna navodila o tem kako naj podjetje posluje – organizacija podjetja je dodelana na visoki ravni.  Delajo NA svojem poslu in ne V poslu. Seveda ni dovolj ta navodila samo napisati, potrebno jih je potem tudi izvajati, zato so ponavadi lastniki še vedno prisotni v podjetju vedno, ko se ne ustvarja pričakovanih rezultatov. Ne koncu je še vedno lastnik in njegovi najožji sodelavci tisti, ki iz vrha spodbujajo, izobražujejo in popravljajo svoje ljudi, brez tega enostavno ne gre a večino časa pa te enote lahko poslujejo uspešno same od sebe in imajo veliko perspektivo za rast.

In kaj ima vse to povezave z naslovom ”Knjiga za 10 milijonov evrov”? Vse. Če ima podjetje napisano ”knjigo pravil” o podjetju samem, je to knjigo pripravljen marsikdo kupiti. Kdo ne bi kupil ”keš mašine”? Kdo ne bi kupil navodil, kjer si lahko prebere natančno kaj naj dela, da bo zaslužil denar in bil del uspešnega podjetja?

 

Seveda, ni dovolj ta pravila samo prebrati. Še vedno so lastniki tukaj, ki morajo podjetju ali poslovnim enotam nuditi ustrezno motivacijo, ustrezna znanja in te enota redno obveščati o novostih ter nevarnostih a še vedno, ta knjiga je osnova za njihovo delovanje.

Škoda, da veliko naših podjetnikov nima napisanega sistema, po katerem bi delali, saj je zaradi tega propadlo veliko podjetij. Ko v podjetju nastopi kriza, zaposleni ponavadi tavajo kot kure in se pričnejo zgovarjati drug na drugega, podobno pa se pričnejo obnašati tudi direktorji in lastniki. Drama, drama, drama….

Misel ameriškega podjetnika št. 1: Ko gre drama v vašem podjetju gor, gre dobiček z zagotovostjo na dol. 

Misel ameriškega podjetnika št.2: Posel mora biti dolgočasen in lep (Nice & Boring) kjer vsi jasno vedo kako morajo delati in jasno vedo kako morajo ukrepati in se soočati s problemi. Tako vsi vedo kaj je potrebno delati in posel poteka iz dneva v dan skorajda dolgočasno in na lep način.

Ali se še spomnite mojega članka o modrosti? Kaj je modrost? Kdo je moder človek? To je človek, ki ima organizirano življenje. Ki ve kje je, ki ve, kam si želi priti in ki ve, kako bo do tja prišel. Seveda na poti do cilja vedno naletimo na določene ovire a tudi način na katerega bomo odreagirali v teh situacij, lahko napišemo, tako bomo te ovire hitreje preskakovali.

Pa ne skrbite, da bi vam postalo preveč dolgčas. Življenje vedno in znova preseneča, tako da je dobro biti sploh na negativna presenečenja že vnaprej pripravljen, kajne?

Za podjetje je to ključnega pomena.

Brez lastnika podjetja seveda ne gre. Kajti lastnik ima tisto dušo, zaradi katerega je podjetje sploh nastalo. Tisto dušo, tisto nevidno energijo, ki poganja celotno mašino naprej. Tudi to je pomembno vedeti.

Ste podjetnik? Ste podjetno naravnani?

Priporočam vam, da napišete to knjigo in kdo ve, morda jo boste lahko nekoč zelo dobro prodali. Če drugega ne, pa boste vsaj vaše malo podjetje lahko vodili uspešno na dolgi rok.

Za zaključek pa še nasvet za direktorje, ki vodijo svoje poslovodje ali ki vodijo srednji managment. Direktorji bi s morali zavedati, da vodenja ne morejo delegirati. Dobro vodje lahko samo vzgojiš na terenu, v podjetju, med delovnim časom, v praksi. Mnogi lastniki in direktorji namreč vodenje delegirajo brez svoje prisotnosti in tako velikokrat zopet naletijo na negativen odziv. Srednji managment je potrebno vzgajati toliko časa, dokler niso sposobni sami delati. Potem jih lahko pustijo pri miru. Ko pa jim rezultati upadejo, je potrebno z njimi  zopet preživeti nekaj časa in jih korigirati. Najbolj uspešni podjetniki tega sveta delajo tako. Ko Filip Zepter zazna, da v določeni poslovni enoti ni pričakovanih rezultatov, z avionom in s svojo delegacijo kaj hitro odleti v to enoto in nato pregledujejo poslovanje na vseh nivojih. Od tega, kako so stranišča očiščena, do kvalitete opravljanja administrativnih poslov, do prodaje, klime, vodenja, produktov, zadovoljstva zaposlenih – skratka VSE PREVERIJO. Nato pa to poslovno enoto zopet fokusirajo na jasna pravila, da zopet pričnejo delati to, kar jim je bilo že po prvotnem planu naročeno. Lahko da ugotovijo, da je potrebno ta plan korigirati ali malce prilagoditi a v večini ta plan ostane vedno isti – fokus, fokus, fokus.

Sem vas prepričal? Napišite to knjigo. Napišite vsa pravila. Napišite jih na 70% natančno. Potem pa pojdite na teren in korigirajte ta pravila glede na realne situacije in nato ga dodelajte. Ko boste to naredili, ste pripravljeni, da vaše produkte plasirate tudi na tuje trge.

Ta knjiga je lahko vaša zlata goska, ki vam bo legla zlata jajca.

 

Avtor: Rudi Kirar, 10.7.2015

 

P.S. Spremljajte nove objave tudi na FB.

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.