web analytics
 

Rudi Kirar – Nevrologični blog

Rudi Kirar, podjetnik, predavatelj, glasbenik in avtor knjige Nevrologična motivacija. Knjigo lahko zdaj kupite na www.rumene.eu

   Jan 04

Rudi Kirar: Kako se upokojiti pri 28 letih?

 

Spoštovani, odločil sem se. Dovolj mi je. V letu 2015 grem v zasluženi penzion. Že nekaj let trdo delam in čas je, da uspešno zaključim to svoje poglavje življenja.

Mogoče se komu zdi tole neresno….

Mogoče pa si še kdo izmed vas žel upokojiti?

No pa poizkusimo, če vam lahko pomagam tudi pri tem…
Mnogo uspešnih se ravna po naslednjem načelu: Delaj to kar te veseli in nikoli ti ne bo potrebno več delati. Mnogo uspešnih verjame, da so se upokojili že mladi, saj so našli svojo strast in jim tako nikoli več ni bilo potrebno iti v službo. Enostavno so našli svojo strast, zato svojega dela ne imenujejo delo ampak hobi ali pa celo upokojitev.

To načelo preučujem že nekaj let in se pri tem sprašujem ali je vse skupaj sploh možno doseči?

Upokojite se mladi, da ne boste prej umrli

Upokojite se mladi, da ne boste prej umrli…

Pogovarjal sem se z večjim številom podjetnikom in noben izmed njih me ni prepričal. Šele v decembru 2014, na obisku pri čarovnici, pa sem dobil nekatere zelo zanimive uvide v ta koncept…

Ali vas zanima kako se lahko tudi vi upokojite?

No, pa poizkusimo. Točka številka 1. ODLOČITE SE, DA BOSTE ŠLI V POKOJ. To pomeni tudi, da se morate nehati pritoževati nad svojim delom in pričeti uživati v njem. Najti svetle točke vašega dela in vsak dan z veseljem oditi delati. Iz druge strani pa se morate odločiti tudi, da boste pričeli varčevati vaš zasluženi denar. Zato, da boste nekoč lahko rekli, da si ne želite več delati in boste imeli dovolj denarja, da boste lahko kljub temu živeli željen življenjski standard.

ODLOČITE SE, DA BOSTE ŠLI V POKOJ!

Gremo na točko številka 2. Ugotoviti morate kaj boste naredili da boste v svojem delu uživali. V kolikor ste podjetnik bo to precej lažje, saj si lahko sami delegirate naloge in urnike. Zato si odgovorite na nekaj pomembnih vprašanj:

– V katerih opravilih uživate?
– Kaj vas žene pri teh opravilih?
– V katerih opravilih ne uživate?
– Kako lahko služite denar samo z opravili v katerih uživate? (Najbolj pomembno)

Pri tem pa vam serviram tudi z informacijami iz ene revije, ki vam bo dala drugačen vpogled v delo:

POTRUDITE SE DOBRO OPRAVITI SVOJE DELO. Sveto pismo s spoštovanjem govori o možu, ki je spreten »pri svojem delu«, in o ženi, katere »roke rade poprimejo za vsako delo«. (Pregovori 22:29; 31:13) Človek seveda ne postane spreten kar čez noč. In le redkokdo z veseljem opravlja stvari, ki mu ne gredo dobro od rok. Morda ravno zaradi tega mnogi ne uživajo pri svojem delu, saj se enostavno ne potrudijo dovolj, da bi ga lahko spretno opravljali.

Pravzaprav se lahko človek nauči uživati pri skoraj vsakem delu. Potrebno je le, da se dela loti s pravilnim stališčem, in sicer da se trudi naučiti, kako delo dobro opravljati. »Ko pri delu daš najboljše od sebe in vidiš rezultate, občutiš veliko zadovoljstva,« pravi 24-letni William. »Tega ne boš nikoli občutil, če iščeš bližnjice ali pa narediš samo to, kar je nujno potrebno.«

OSREDINITE SE NA TO, KAKO LAHKO S SVOJIM DELOM KORISTITE DRUGIM
Ogibajte se zanke, da bi razmišljali samo o tem, koliko boste zaslužili. Raje se med drugim vprašajte: »Zakaj je to delo potrebno? Kaj bi se zgodilo, če se ne bi opravljalo oziroma če ne bi bilo pravilno opravljeno? Kako moje delo koristi drugim?«

Še zlasti je dobro razmisliti o zadnjem vprašanju, saj nam delo prinese največ zadovoljstva, ko vidimo, kako z njim koristimo drugim. Celo Jezus je rekel: »Dajati osrečuje bolj kakor prejemati.« (Apostolska dela 20:35) Poleg teh, ki jim naše delo neposredno koristi, denimo strankam in delodajalcem, pa imajo od našega marljivega dela koristi še drugi. Med njimi so naši družinski člani in tisti, ki potrebujejo pomoč.

NAREDITE VEČ OD TEGA, KAR SE OD VAS ZAHTEVA
Jezus je v svojem znamenitem govoru na gori rekel: »Če te kdo, ki ima oblast, prisili, da greš eno miljo daleč, pojdi z njim dve milji.« (Matej 5:41) Kako lahko pri svojem delu uporabite načelo, ki se skriva za temi besedami? Razmislite, kako bi lahko naredili več od tega, kar se od vas zahteva, in ne samo to, kar je nujno potrebno. Postavite si cilje. Skušajte svoje delo opraviti bolje ali hitreje, kot se pričakuje. Opravite ga natančno, celo do najmanjše podrobnosti. To bo prispevalo k vaši sreči in zadovoljstvu.

OHRANITE DELO NA PRIMERNEM MESTU
Trdo delo je vredno spoštovanja, vendar ne smemo pozabiti, da poleg dela obstajajo v življenju še druge stvari. Res je, Sveto pismo nas spodbuja k marljivosti. (Pregovori 13:4) Ne spodbuja pa nas k temu, da bi postali deloholiki. V Pridigarju 4:6 piše: »Boljše je eno prgišče počitka kakor dve prgišči truda in lovljenja vetra.« Kaj to pomeni? Deloholik morda ne bo nikoli užival v sadu svojega truda, saj mu bo delo jemalo ves čas in energijo. Njegovo delo bo pravzaprav postalo tako nesmiselno kakor »lovljenje vetra«.

Sveto pismo nam pomaga pridobiti si uravnovešen pogled na delo. Čeprav pravi, da si moramo pri delu prizadevati, pa nam tudi svetuje, naj ugotovimo, »kaj je pomembnejše«. (Filipljanom 1:10) In kaj je pomembnejše? Sem spada čas, ki ga preživimo z družino in prijatelji. Še pomembnejše pa so duhovne dejavnosti, kot sta branje Božje Besede in poglobljeno premišljevanje o prebranem.
Za zaključek pa še prava sladica. Po naključju (če le ta obstajajo) sem našel spletno stran Jehovih prič. Sicer Jehove priče sovražim, tako kot vse ostale religije, ki negativno programirajo človekove možgane, tukaj pa sem naredil izjemo, saj je članek resnično dober in nosi pravo sporočilo. Preberite si ga: http://www.jw.org/sl/publikacije/revije/g201410/kako-lahko-postanete-zares-uspesni

 

Pa pojdimo naprej na točko št. 3. Morda se vam zdi, da to ni pravi pokoj, če mora človek še vedno delati, ampak se motite. Človek je ustvarjen za delo. V kolikor ne delate, vaše celice pričnejo počasi umirati in tako počasi umrete. Pravi pokoj je takšen, kjer delate to kar vam paše in kolikor vam paše, pri tem pa ste finančno svobodni. To pomeni, da vam ni potrebno delati za preživetje, ampak delate za užitek in za razvoj vaših potencialov.

Zato si morate v tem koraku jasno zastaviti vaš novi stil življenja,
– Koliko ur tedensko si želite delati
– Kakšen je vaš idealni urnik
– Koliko ur si želite počivati
– Kolikokrat si želite potovati
– Kaj si želite delati neglede na pričakovan profit
– Kaj si želite delati glede na pričakovan profit
– Česa si nikakor NE želite več delati
– Itd.

Čim bolj jasno opišite vaš novi stil življenja!
Upam, da sem vas navdušil nad upokojitvijo.Življenje je kratko, zato ga preživite z zadovoljstvom.

Če pa boste zadovoljni, boste bolj produktivni in tako boste paradoksalno še bolj uspešni. Ampak samo, če ne boste toliko osredotočeni na sam uspeh. Osredotočeni morate biti na zadovoljstvo pri delu in zadovoljstvo v življenju.

In kaj je lepšega od tega, da se upokojite pri 28 letih?

Avtor: Rudi Kirar, 4.1.2015, Poljska (letališče)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja