web analytics
 

Rudi Kirar – Nevrologični blog

Rudi Kirar, podjetnik, predavatelj, glasbenik in avtor knjige Nevrologična motivacija. Knjigo lahko zdaj kupite na www.rumene.eu

   Sep 05

Rudi Kirar: Dvig zavesti

Meditiram že nekaj časa in to vsakodnevno. V mojem življenju so nastale velike  pozitivne spremembe. Rezultati se opazijo na psihološkem nivoju in tudi na fizičnem nivoju – manifestacija fizičnih ciljev, zato imam trdne dokaze, da meditacija deluje. Mnogo uspešnih ljudi po vsem svetu uporablja meditacijo za dvig svoje zavesti. Zakaj je določena oseba bolj uspešna od druge? Zato, ker se zaveda nečesa več, kajne? Ve, kako postati uspešna.

Dvig zavesti, pomeni živeti zavestno in živeti v sedanjosti. Dvig zavesti pomeni dvig nad misli, hormone in občutke, saj nas vse to zgolj omejuje in sili v nezavestno delovanje. Ko določena oseba ni navezana na svoje misli in občutke, lahko svoj um, svoje misli uporablja bolj učinkovito. Meditacija pa je verjetno ena izmed redkih metod za dosego višjega stanja zavesti.

Če si želite na nekem področju napredovati, morate tisto področje ozavestiti. Ne tako, da samo razmišljate o tem področju, saj se bo zgodilo to, da boste o tem področju razmišljali na podlagi percepcij, ki jih imate o tem področju in boste zato na podlagi teh percepcij, ki so lahko samo plod vaših podzavestnih prepričanj, sprejemali odločitve.

Ali mi sledite?

Telo je omejeno orodje. Čustva so omejeno orodje. Misli so omejeno orodje. Bitje je neomejeno. Kje živite vi?

Če ste na nekem področju neuspešni, potem delate nekaj narobe. Težava pa je v tem, da NE VESTE točno, kaj delate narobe, kajne? Če bi vedeli, potem bi to popravili, a v bistvu ne veste. Največja težava pa je ta, da vi mislite, da veste v čem je težava. To je iluzija, ki vas drži k tlom.  Zato svoj cilj dosegate nenehno na enak način in ste tako vedno in znova neuspešni ali pa preizkušate različne pristope za dosego cilja, a se odločate na podlagi svojih trenutnih misli, čustev ali podzavestnih sprožilcev, omejitev. Tako niste sposobni pogledati iznad vsega in se odločiti glede na trenutno logiko ali situacijo. To pomeni, da se ne zavedate, kaj je resnica. To pomeni, da ste preveč navezani na svoje misli.

Pri tem pa vam definitivno lahko pomaga meditacija. Ne samo, da vam pomaga. Meditacija lahko dvigne vašo zavest na raven, kjer boste videli stvari, ki jih prej niste videli. Prav tako boste videli rešitve, katere prej niste videli. Vedno so bile okoli vas, a se jih enostavno niste zavedali.

Meditacija vas postavi v sedanjost, kjer je realnost doma. Če ste preveč navezani na svoje misli ter svoje občutke, to pomeni, da ste nenehno v preteklosti – razmišljate o preteklih dogodkih ali v prihodnosti – razmišljate o vaši morebitni prihodnosti. Preteklost in prihodnost pa sta iluzija. To pomeni, da ljudje večino časa živijo v iluziji. Razmišljajo o nečem, kar je nekoč bilo, kar je popačena miselnost in nima nobene veze s trenutno realnostjo in enako se zgodi z razmišljanjem o prihodnosti. Če živite v vašem umu, potem boste nenehno zmedeni, saj um nenehno plete zgodbe, dela različne primerjave ter analize, kar je iluzija. To pomeni, da se motite o večini stvari, o katerih ste absolutno prepričani :) Morda zveni filozofsko, ampak je zelo zelo realno in enostavno.

V kolikor niste navezani na svoj um, ste svobodni. V kolikor ste svobodni, vidite svet takšen kot je. V kolikor vidite svet takšen kot je, se v tem svetu znajdete in tako postane življenje lepo. Manj kot imate v sebi iluzij (nepomembnih ali neresničnih misli, na katere ste navezani), bolj srečno boste živeli.

Dvig zavesti ni nič mističnega ali čudežnega. To je zelo naraven process. Ko enkrat doživite resnico, ki je, da sta vaše bitje in vaš um ločena in da v bistvu vaše bitje upravlja z vašim umom, takrat ste osvobojeni vseh iluzij v katerih se nahajate večino vašega življenja.

Ali mi sledite?

Če mislite, da ne morete dobiti službe, je to vaša percepcija, gibljete se v krogu vaših misli in te misli spletejo začaran krog teh nepomembnih misli, ki vas vodijo v neželeno smer. Ko na te misli ne dajete več tako močnega pomena, pogledate IZNAD teh misli (dvig zavesti). Ko pa pogledate IZNAD teh misli, vidite širšo sliko. Vaših misli, vaših vzorcev ne jemljete tako resno. Niti jih ne zavračate. Zgolj zavestni ste teh misli in pa seveda še kakšnih drugih misli, ki se vam ob tem porodijo. Navezani pa niste niti na te, niti na one, saj se zavedate, da je vaš um samo orodje, ki ga poseduje vaše bitje. Um pa je zmedeno orodje, polno zmedenih misli, razen, če ga vi ne disciplinirate. Kdo pa ste vi? Bitje, brezmiselno in brezmejno bitje. Seveda tega nihče ne more razumeti s svojim intelektom, to lahko doživi zgolj v meditaciji.

Globalni cilj človeštva je ravno dvig zavesti. To je vse, kar človeštvo zares počne. Res je, da smo si izbrali precej čudaške načine za dosego tega, a vseeno. Ko se bomo naveličali podoživljati določene iluzije, se bomo premaknili malce višje.

Konkretno? Določeni ljudje imajo že celo življenje težave z denarjem, ker niso ozavestili, kako dobiti ustrezno službo ali posel. Njihova zavest je na določeni ravni. Bolj, kot se bodo pričeli zavedati resničnosti, živeti v tukaj in zdaj in pričeti delati na tem na fizični ravni (saj živimo v fizičnem svetu), več denarja bodo lahko zaslužili. Primerov je neskončno: Nekateri ljudje se bojujejo z depresijo, ker še niso ozavestili rešitve itd., itd..

Resnica in dvig zavesti sta v bistvu ena in ista stvar. Ko si priznate resnico, se vaša zavest dvigne ali po drugi strani, ko se vaša zavest dvigne, spoznate resnico in resnica vas osvobodi. Manifestacija ciljev je enostavna, če spoznate resnico o tem cilju, kajne? Če veste, kaj je problem, lahko zelo hitro vidite, kaj bi lahko bila rešitev. Težava pa je, ker si ljudje ponavadi niti ne priznajo, kaj za hudiča je problem. Um bo vedno omejen. Zavest pa je neomejena.

 

“V globinah morja ne moreš videti kopnega”

 

Življenje je lepo, če veš kdo si, kje si,  kam greš in kako boš tja prišel. Vse to ti lahko da meditacija. Vse to poraja mir v duši. Vse to želim tudi drugim ljudem.

 

Avtor: Rudi Kirar, 5.9.2015

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.