web analytics
 

Rudi Kirar – Nevrologični blog

Rudi Kirar, podjetnik, predavatelj, glasbenik in avtor knjige Nevrologična motivacija. Knjigo lahko zdaj kupite na www.rumene.eu

   Jun 22

Rudi Kirar: Dominanca vs. Kakovost

Ta članek ni za vse ljudi. Ta članek je za ljudi, ki si želijo v življenju doseči vrhunske rezultate in se jim ta uspeh kar nekako izmika in izmika. Ta članek je za tiste ljudi, ki velikokrat izgubijo motivacijo in voljo.  Obljubljam vam, da boste prebrali nekaj popolnoma novega. Za ta koncept sem izvedel danes in vesel sem, da ga lahko delim z vami, saj verjamem da bom tako lahko pomagal marsikomu. Meni je ta vsebina močno močno odprla oči.

Določeni ljudje v poslovnem življenju in v življenju nasploh niso uspešni ali pa so uspešni na kratek rok ravno zaradi boja v njihovi glavi med Dominanco in Kakovostjo.

Tudi drevo uspeha raste počasi in rabi močne korenine…

Dominanten del v njih je vizionar, optimimist, sanjač. Ti ljudje so izrednjo hitri, vročekrvni, disciplinirani. To so ljudje akcije. Ti ljudje imajo ogenj v sebi. To je čudovita osebnostna karakteristika v človeku in to je skorajda pred-pogoj za uspeh. Če človek nima ognja v sebi, bo težko uspešen.

Tudi motivacijske knjige nas učijo, da moramo biti dominantni in vročekrvni. Seveda je to izredno pomembna lastnost. Moje vprašanje pa je naslednje: Kaj pa če smo preveč dominantni? Pa še dodatno vprašanje: Kaj če ob tem pozabljamo na kakovosst, realne roke, realna pričakovanja ter kvalitetne načrte?

 

Če pozabljamo na kakovost, potem bomo bili ob prvem neuspehu deležni določenih težav, kot so:

– Močni strahovi in dvomi

– Beganje iz projekta v projekt

– Slaba volja ali depresija

– Nekakovostno opravljeno delo

– Zmanjšana samozavest

– Izguba volje ter motivacije

 

Ljudje, ki si želijo hitrih rezultatov, so dominantni, motivirani, bi morali v ospredje postaviti kakovost ter jo vzdrževati. Kako to lahko naredijo?

 

Postavljajo si realne roke ter realne cilje

– Imajo realna pričakovanja do vsega in vseh – KRITIČNO !!!

– Predvidevajo, da bodo potrebovali vsaj 3 krat več časa za dosego ciljev, kot pa so ga sprva načrtovali – KRITIČNO !!! 

– Predvidevajo, da bo šlo nekaj po zlu ter že vnaprej kreirajo plan b, plan c,…

– Jemljejo si precej precej več časa za kvalitetno načrtovanje

– Poslušajo svoje dvome ter jih izkoristijo v namen še boljšega načrtovanja

– Pretehtajo vsak korak

– Bolj uživajo v procesu

– Begajo stran od ideialističnega razmišljanja

– Preden ukrepajo, dobro premislijo

– Že vnaprej nastavijo svoja minimalna pričakovanja ter se z njimi sprijaznijo

– Se učijo iz svojih napak in ukrepajo počasneje

– Sprejmejo, da nič v življenju ne pride dramatično hitro, razen če imajo srečo.

– Enostavno, osredotočajo se na kakovost izvedbe pri doseganju svojih ciljev.

– Razdelijo svoj načrt na prafaktorje

– Odgovorijo si na vprašanje: Kaj če, kaj če, kaj če? Kaj če gre vse narobe? Kaj bom potem?

 

Zakon privlačnosti deluje – to je dominantni del za doseganje ciljev a kdor nima v sebi zmožnosti zelo preciznega načrtovanja, potrpežljivosti ter realističnih pričakovanj ter realističnih rokov, bo vedno iz znova poražen ter obupan.  Nato pa se bo zopet oglasil njegov dominantni del, ki pa bo zopet pričakoval hitre rezultate in se bo zopet opekel. Evforija – depresija.

Zato mnogi ljudje, ki berejo motivacijske knjige, nikoli zares ne uspejo !!!!

 

Ne trudite se odstranjevati vaše dvome in strahove. Raje se pripravite tudi na najslabši možni scenarij. Če znate odreagirati nanj, boste dobili neverjetno samozavest.

 

Dvomi so koristni, če jih znate poslušati in z njimi nekaj narediti. Ne begajte od svojih strahov ter dvomov. Raje jih poslušajte ter na podlagi teh naredite bolj kakovostni plan ter realistični plan, ki vam bo vlival nove samozavesti, saj boste ob realističnem planu večkrat zmagovalec.  Idealist lahko kaj hitro izgubi voljo, ko na njegova vrata potrka kruta realnost. To ni negativno razmišljanje, tako pač je. Vsak uspešen človek ve, da je uspeh sestavljen iz kopico neuspehov ter zavrnitev. Drugače ne gre. Zato je dobro to že vnaprej planirati in tako je izguba motivacije ali volje manj verjetna ali manj izrazita.

Motivacijske knjige nas motivirajo. Realnost pa nas demotivira. A vam je sedaj jasno?

Kontrolirajte se. Ustavite konje.  Ne se bati. Imejte v ravnovesju vašo Dominanco, vašo motivacijo in po drugi strani vašo kakovost izvedbe ter realistična pričakovanja.

Postanite slikar, ki v miru, v naravi slika čudovite slike,  skrbno izbira barve, vzorce, ter se z njimi poigrava, dokler iz teh ne nastane čudovita in večna umetnina.

 

Dominanca je ogenj. 

Kakovost je voda. 

Če združiš ta dva, dobiš parno lokomotivo.

Če prevlada zgolj dominanca, gre lahko vse v kurac…

 

Avtor: Rudi Kirar, 22.6.2015

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.