web analytics
 

Rudi Kirar – Nevrologični blog

Rudi Kirar, podjetnik, predavatelj, glasbenik in avtor knjige Nevrologična motivacija. Knjigo lahko zdaj kupite na www.rumene.eu

   Apr 26

Rudi Kirar: 5 minut

Področje samodiscipline je postala moja strast. Verjamem, da sem namreč veliko uspehov dosegel ravno zaradi le te. Sčasoma pa sem zapadel v cono udobja, ker sem pač določene cilje dosegel in mi ni bilo več potrebno rasti za vsako ceno. To pa je vplivalo na nivo mojega zadovoljstva, saj v kolikor ljudje ne rastemo z optimalno hitrostijo, v kolikor ne delujemo prek sebe, potem ostajamo v krogu cone udobja, ki pa prinaša samo slabe stvari.

Zato si preberite moje zadnje članke, ki govorijo o samodisciplini. Kot nadaljevanje teh člankov, pa bom z vami delil še dodatne tehnike, ki vam bodo pomagale postati bolj disciplinirana oseba. Takšna oseba, ki si zastavi jasne cilje in ki vsakodnevno brez izgovorov opravlja določene naloge, ki jo vodijo potem do realizacije teh ciljev. Spodaj opisane tehnike so pobrane iz različnih virov, med drugimi tudi iz svetovno priznane revije FORBES.

Senca lenobe vam bo vedno pametovala a raje poslušajte samega sebe.

 

No, pa začnimo…

 

1. Kreativna vizualizacija; Vsak dan posvetite nekaj minut temu, da vizualizirate vaše cilje. Več o tem v članku ”kreativna vizualizacija”, saj boste z jasno sliko o vaših željah, bolj motivirani.

2. Rekreacija: Vsak dan posvetite nekaj minut časa rekreaciji, saj bodo vaši možgani bili sposobni dlje časa ostati osredotočeni na naloge, katere morate vsakodnevno opravljati. Rekreacija prinaša samo dobre stvari.

3. Tedenski urnik: Imejte napisan jasen tedenski urnik. Napišite si spisek opravil, katere morate opraviti in jih časovno opredelite v urniku.

4. Pregledovanje ciljev: Vsak dan preglejte vaše cilje že zaradi tega, da se spomnite za kaj sploh živite, da odvrnete pogled iz trenutnih distraktorjev.

5. Živa žaba: Vsako jutro pojejte živo žabo. To pomeni, da NAJPREJ naredite nekaj kar vam je najtežje storiti. Tako boste skozi cel dan bolj motivirani in samozavestni.

6. Večkrat tedensko se družite z ljudmi, ki so samodisciplinirani v nekem aspektu. Morda je to športnik, podjetnik ali pa samo nekdo, ki se vede odraslo ter ima določene stvari v svojem življenju zelo urejene. Učite se od takšnih osebe.

7. Vsak dan si vzemite vsaj 1 uro popolnega prostega časa kadar ne počnete popolnoma nič. To je idealen čas za brskanje po internetu, gledanje TV ali karkoli že počnete po liniji najmanjšega odpora. Pomnite, da ekstremi niso dobri, zato delajte in tudi počivajte.

8. Uravnovešenost: V kolikor vaše življenje ni uravnovešeno, potem boste težko ostali disciplinirana osebnost na dolgi rok, zato imejte v mislih, da je pomembnih več področij v življenju: Kariera, družina, prosti čas, zdravje, čustva, itd.

9. Proslavljajte: V kolikor ste bili 1 teden pridni in ste opravili večino nalog, katere ste si zadali, se nagradite. Morda si privoščite večerjo v dvoje ali kaj drugega, kar je namenjeno proslavljanju.

 

Vse je v redu, če ste zasuti z delom. Človek je ustvarjen za ustvarjanje. Uživajte na planetu zemlja.

Gremo dalje…. še nekaj specialnih tehnik za vzdrževanje samodiscipline…

1. Distraktorji: Veliko lažje boste ostali disciplinirani, če boste odstranili distraktorje iz vašega življenja. V kolikor si želite shujšati, potem ni dobro, da imate na mizi ali v hladilniku nezdravo hrano. V kolikor si želite dobro delati, ni dobro, da imate prižgan telefon ali sproti brskate po internetu, Torej odstranite vse distraktorje preden pričnete.

2. Prehrana: Da, vem nič novega ampak še vedno se ljudje tega ne držijo. Jejte zdravo in večkrat na dan – izogibajte se sladkorju, saj to vpliva na nivo vaše motivacije in fokusa.

3. Odlašanje: Ne čakajte, da se boste počutili OK. Pričnite opravljati določene naloge že SEDAJ. Temu se reče samodisciplina: Opravljati določene stvari, čeprav se nam ne ljubi.

4. Odpuščanje: Tudi v kolikor do sedaj niste bili disciplinirani ali v kolikor določenih nalog niste opravili, čeprav ste si jih zadali, se pogodite s samim seboj. Odpustite si in pozabite. Danes je nov dan in samo danes je pomembno kaj boste storili.

5. Plan: Nekdo je rekel: Organizacija je pol opravljenega posla, in prav je imel. Ne morete biti disciplinirani, če nimate jasnega plana o tem kaj natančno morate početi, zato si najprej vzemite kakšno uro ali več, da si postavite jasen plan.

6. Treniranje toleriranja negativnih občutkov in misli: Popolnoma normalno je, da se vam nič ne da. Popolnoma normalno je, da si želite izogniti vašim obveznostim. To je popolnoma človeško. Ne krivite se zaradi tega in ne upajte, da boste enkrat postali superman. Trenirajte le toleriranje negativnih občutkov in misli. To pomeni, da delujete kljub temu, da se nikakor ne počutite v redu. Zveni smiselno?

7. Hiter uspeh je mit: Po televiziji ljudje velikokrat spremljamo slavne osebnosti ter uspešne ljudi. Pozabljamo pa, da je večina teh leta in leta trdo trdo delala na tem, da so danes tukaj kjer so. Kdor misli, da je uspeh podarjen, živi v pravljicah. Vsak je moral narediti marsikaj, da je postal uspešen na določenem področju življenja. Uspeh je nagrada za samodisciplino. Že samo, da se ne kregate z drugimi ljudmi, se morate večkrat ugrizniti v jezik. Lažje bi se bilo sicer skregati z njimi v kritičnih trenutkih in osebe, ki niso samodisciplinirane, pač naredijo vse po liniji najmanjšega odpora in potem se čudijo, zakaj so nesrečni.

8. Rok: Za vsak cilj, ali za vsak podcilj, ali za vsako opravilo imejte nanizan jasen rok – do kdaj boste nekaj opravili. Cilji brez rokov niso cilji ampak so želje. Ne živite v pravljicah.

9. Meditacija vedno pomaga, saj so naše misli po tem bolj urejene in v sebi smo bolj mirni. Naučite se meditirati.

10. Življenjski stil: Precej lažje boste postali samodisciplinirani v kolikor boste čim bolj zamenjali vaš celoten življenjski stil. Torej bolje je, da naenkrat pričnete dosegati več ciljev in tako se bo kritična masa energije, ki jo usmerjate v samodisciplino povečala. Spremenite vaš vsak dan v nekaj popolnoma drugačnega. Spremenite vaša dnevna opravila in navade. Naredite en pretres vašega življenja. Spremenite svoj življenjski stil.

11. Pomoč: Najdite si pomoč pri doseganju vaših ciljev. Najdite si novega poslovnega partnerja, najdite si fitnes strenerja, najdite si terapevta, udeležite se kakšnih izobraževanj itd. Ne bodite sami, povezujte se z ljudmi, ki imajo podobne cilje.

12. Postavljajte si samo jasne cilje in ne splošne cilje. Da vem, nič novega, ampak tudi ljudje, ki mislijo, da imajo jasne cilje, se velikokrat izkaže, da jih sploh nimajo. Jasni cilji so natančno in merljivo opredeljeni ter imajo tudi rok (SMART cilji).

13. Poruši stopnice za seboj: Eden izmed načinov je, da vsem znancem in prijateljem poveste kaj ste se odločili, da boste dosegli. Tako boste pod pritiskom, če boste kar tako odnehali. To je eden izmed dobrih načinov, da ostanete dlje časa zvesti svojemu cilju ali projektu.

14. 5 minutno pravilo: Svoje možgane lahko zelo enostavno preslepite. Tale vaja je izredno dobra. Odločite se, da boste eno opravilo opravljali npr. samo 5 minut. Če se vam ne da iti rekreirati, se odločite, da se boste rekreirali samo 5 minut. To seveda lahko naredite, tudi če nimate nobene motivacije. Ko pa se boste 5 minut rekreirali, boste ugotovili, da je pričeti najtežje. Dosti lažje pa je potem nadaljevati. 5 minutno pravilo vam lahko izboljša življenje.

15. Zaveza: Vse prevečkrat vidim ljudi, ki imajo določene želje in poglede o tem, kaj si želijo spremeniti v svojem življenju. Le malokrat pa vidim osebo, ki se je 100% zavezala svojemu cilju. V kolikor ne boste 100% predani svojemu cilju, boste slej ali pred odnehali. Ni tukaj posebne umetnosti, le odločiti se morate res trdno in se odločiti tudi, da si ne boste premislili neglede na ceno.

16. Nepotrebna opravila: Ljudje veliko časa opravljamo nepotrebna opravila, ki nas ne peljejo nikamor. Seveda je včasih potrebno malo ”zabluziti” morda celo pohajkovati v gostilni s prijateljem, morda si pogledati kakšen film, morda enostavno ležati na kavču. To je vse v redu in to spada pod rubriko prosti čas. Ampak preostali čas pa ne izgubljajte časa z nepotrebnimi opravili. Ene stvari so enostavno manj pomembne in zato jih niti ne opravljajte. Imejte jasne prioritete in se raje držite njih.

 

Še nekaj miljonarskih idej za samodisciplino:

 

1. DELČEK PO DELČEK: Vsako jutro in vsak večer si naredite spisek opravil. Vsako opravilo naj ne traja dlje časa kot 15 minut. To pomeni, da morate večja opravila razbiti na manjša opravila. Tako jih boste bolj motivirano opravljali in tako boste dobili tudi jasno sliko o tem kaj morate delati. Kar naenkrat bodo vaši cilji postali izredno jasno dosegljivi. Kako zaslužiti miljon? Težko, kajne? Kako pa zaslužiti 1 cent? Poglejte po tleh in hitro boste našli kak pozabljen cent. No in tako ste že malce bližje uspehu, kajneda? Vidite, pa še nasmejali ste se. Da, uspešni ljudje imajo nekakšne strategije, ki jim drastično povečujejo možnost za uspeh.

2. INPULZ: Izogibajte se delanju nečesa po inpulzu. Tudi če se vam sedajle zahoče delati nekaj, kar bi vam sicer pomagalo, se raje osredotočajte na vaš urnik. Kajti inpulz hitro mine – navada pa ostane in uspeh v življenju boste dosegli samo tako, če boste imeli ustrezne dnevne navade.

3. DNEVNIK PROCESA: Pišite si dnevnik procesa poleg vsakega opravila. Saj boste sčasoma doživljali manjše ali večje uspehe. Pišite jih, saj boste tako bolj motivirani in praktično za te uspehe tudi delate. Pa tudi, če so uspehi majhni. Cenite jih, zapišite jih. Zapisujte si tudi povratne informacije o opravljenih nalogah, tako da zlahka ugotavljate kaj je za vas delovalo in kaj ni delovalo. Zato, da ne ponavljate nalog, katere so manj produktivne.

4. RITEM: Lažje je ostati discipliniran, če imaš določeno opravilo nastavljeno na določen termin, določeno uro in določen dan, saj se tako navadiš določenega enakega ritma.

 

Na tale članek sem pa prav ponosen. Že zaradi tega, ker bo tudi meni močno pomagal.

Upam, da bo tudi vam.

 

Avtor: Rudi Kirar, 26.7.2015

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.